OSTRAVSKÝ CLARION POHOSTÍ OLYMPIÁDU DĚTÍ A MLÁDEŽE

27. ledna 2012

Už jen několik desítek hodin zbývá do zahájení zimní Olympiády dětí a mládeže 2012, kterou z pověření Českého olympijského výboru pořádá od 29. ledna do 3. února Moravskoslezský kraj, je vrcholnou českou soutěží krajských reprezentací žákovské kategorie. Partnerem pro ubytovací a gastronomické služby je Clarion Congress Hotel Ostrava.

Svým charakterem akce navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Mladí účastníci si prožijí zapálení olympijského ohně, složí olympijskou přísahu a úspěšní si vychutnají medailové ceremoniály. Celkem se olympiády zúčastní přes 1300 sportovců, trenérů a vedoucích výprav. Sportovci se utkají v jedenácti sportovních disciplínách. V Ostravě bude probíhat lední hokej, krasobruslení a rychlobruslení v Hale Sareza a Multifunkční hale. Klasické lyžování, biatlon a běžecká část severské kombinace proběhne na Pustevnách, alpské lyžování a snowboard pak v areálu Bílá. Skoky na lyžích a severskou kombinaci bude hostit Frenštát pod Radhoštěm.

Akce se zúčastní i sportovní osobnosti a osvědčená olympijská jména, jako třeba hokejoví brankáři Jiří Králík a Petr Bříza, další hokejisté Vladimír Martinec a Bohuslav Ebermann, lyžařská akrobatka Šárka Sudová, lyžař Ondřej Bank či badmintonista Petr Koukal. Domácí výpravu Moravskoslezského kraje povede dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Nagana, hokejista David Moravec.

Český olympijský výbor považuje Olympiádu dětí a mládeže za významný podnik, který umí prostřednictvím olympijské atmosféry probudit v dětech zájem o sport. „Mládežnická olympiáda šíří myšlenky olympismu a aktivního životního stylu mezi mládeží. Přibližuje mladým lidem olympiádu, její hodnoty, ale i běžný olympijský den – sportovci se potkávají ve vesnici, v jídelně, při závodech a ceremoniálech. Vznikají nová přátelství. Ukazuje také, že cesta na sportovní vrchol začíná už v útlém mládí," zdůraznil předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek, který se osobně přijede podívat. „Jsme rádi, že můžeme být součástí tak smysluplného projektu, který podporuje mládež k aktivnímu sportu a zdravému soupeření,“ přidal se Radim Beneš, ředitel Clarion Congress Hotelu Ostrava, který poskytuje ubytovací a gastronomické zázemí. V hotelu se u oběda či společenského setkání postupně sejdou všichni mladí sportovci, zástupci krajů, měst i další VIP hosté. Rovněž v ostravském Clarionu budou probíhat oficiální jednání Komise rady asociace krajů ČR pro školství a sport.